2024. május 18., szombat

Anthony Horowitz Alex Rider sorozat

 

Alex úgy tudja, nevelője, egyben nagybátyja üzleti ügyekben járja a világot. Ian bácsi hirtelen meghal, s a 14 éves Alex körül elegáns és titokzatos urak tűnnek fel. Vállalják az iskoláztatását, maradhat jól megszokott otthonában, cserében csak egy kis szívességet kérnek a sportos, jó kiállású sráctól. Sok töprengésre nincs módja. Hamarosan egy gyorsított kommandós kiképzésen találja magát, majd bevetik egy sötét ügy felderítése érdekében. Megbízói ugyanis úgy gondolják, hogy a férfi titkait, aki egy őrült terv megvalósításán munkálkodik, csak egy minden gyanú felett álló gyerek fürkészheti ki. A tét óriási, a vállalkozás enyhén szólva kockázatos. Alexre hajmeresztő kalandok várnak…

Az első bevetés

 

 

A 14 éves Alex Rider, épp hogy csak kipihente első bevetésének fáradalmait, máris újra az angol katonai hírszerzés vezetőjének sivár irodájában találja magát. Az utóbbi hetekben ugyanis két nagyon gazdag és befolyásos embert is különös baleset ért. Az egyetlen, ami a két áldozatban közös, hogy fiaik ugyanabba az elit iskolába járnak. A dúsgazdagok kezelhetetlen gyerekei számára létrehozott tanintézet – a Point Blanc – magányosan áll egy hegyoldalban a francia-svájci határon, megközelíteni csak helikopterrel lehet. Ide próbálja meg a hírszerzés Alexet bejuttatni, mégpedig egy milliárdos iparmágnás rossz útra tévedt gyerekének álcázva.

 

Veszélyes ​iskola 

 

 

Alex Rider eltökéli, hogy ezentúl marad hétköznapi tinédzser, nem enged a titkosszolgálatnak. Ám egy pofonegyszerűnek ígérkező megfigyelési feladatnak, ami a híres wimbledoni teniszversenyre szólítja, nem tud ellenállni. Sajnos azonban nem úgy alakulnak a dolgok, ahogyan elképzelte; Alexnek sürgősen el kell hagynia Angliát, és a nemrég megismert csinos Sabinát. Épp kapóra jön az amerikai titkosszolgálat ugyancsak kellemesnek ígérkező ajánlata. Alex pár óra múlva – igaz, két savanyú képű CIA ügynök társaságában – egy gyönyörű trópusi szigeten napozhat. Vagyis csak napozhatna… A fiúnak nemsokára be kell látnia, hogy még sosem dobták ennyire mély vízbe. Amiben ráadásul hemzsegnek a cápák…

 

Mély ​vízben 

 

 

Alex Dél-Franciaországban piheni ki utolsó bevetésének fáradalmait a csinos Sabina társaságában, távol a titkosszolgálatoktól és a világuralomra törő őrültektől. Ám az idillt szörnyű esemény zavarja meg. Sabináék nyaralóját felrobbantják, a lány édesapja megsérül. Alex biztos benne, hogy ő volt a célpont, s ezért nyomozásba fog. Ám hiába kéri az angol titkosszolgálat segítségét, akiket ő annyiszor kisegített, azok hallani sem akarnak róla. Ugyanis az ember, akit Alex a merénylettel gyanúsít, egy érinthetetlennek számító híres popénekes.

 

A ​sas lecsap 

 

 

Menj el Velencébe. Keresd meg Skorpiát. És megtalálod a végzetedet. Ezek Jaszen Gregorovics utolsó szavai, amik felcsillantják Alexben a reményt, hogy többet megtudhat apja múltjáról. Tényleg igaz, hogy bérgyilkos volt? Különös véletlen, hogy a rendes évi osztálykirándulás épp Velencében lesz. Alex ki is használja az alkalmat, és a rejtély nyomába ered. A nyomok egy titokzatos nemzetközi bűnszövetkezethez, a Skorpiához vezetnek. De megtudja-e Alex az igazságot, amelyet titkok és hazugságok szövevényes hálója sző körül?

 

Láthatatlan ​kard 

 

  

Alex egy elegáns kórházban lábadozik súlyos sebesülése után. Alig várja, hogy hazamehessen, és elfelejthesse az egész titkosügynökösdit. Ám a terveit ezúttal is keresztülhúzzák. A szomszéd kórteremben fekvő fiút – egy orosz milliárdos gyerekét – megpróbálják elrabolni, Alex pedig gondolkodás nélkül a segítségére siet, aminek következtében hamarosan a Harmadik Erő nevű terroristacsoport fogságában találja magát. S hogy mindehhez mi köze van a világ első űrhotelének, az Arkangyalnak? Alex egy hihetetlenül veszélyes akció során, a CIA közreműködésével kideríti…

 

Harmadik ​erő 

 

 

Alexnek, úgy tűnik, egy perc nyugta sincs. Épp hogy visszatért az Arkangyal űrállomáson lezajlott kalandja után, máris a dolgok sűrűjébe kerül. Ezúttal az ausztrál titkosszolgálat tart igényt a szolgálataira. Egy új bűnszövetkezettel, a maffia ázsiai megfelelőjének számító kígyófejjel kell szembeszállnia, de mint kiderül, régi ellensége a Skorpia is feni rá a fogát. Alex vállalja a megbízatást, ugyanis azzal kecsegtetik, hogy annak során sok mindent megtudhat rég halott szüleiről, mégpedig egy igen illetékes személytől: keresztapjától, akinek létezéséről eddig nem is tudott. 

 

Kígyófej 

 

 

Alex Rider úgy érzi, ezúttal valóban sikerült visszatérnie az átlagos fiatalok világába. Sabinával és a lány szüleivel Skóciába utazik szilveszterezni, ám a sors most sem engedi, hogy ezt túl sokáig élvezze. Találkozik egy nemzetközi segélyszervezet rámenős főnökével, s ez a kezdetben ártatlannak tűnő kapcsolat hamarosan élet-halál küzdelembe torkollik. Alex nagyobb veszélybe sodródik, mint eddig bármikor, ráadásul azt sem tudja igazán, miért. És a helyzet ha lehet, csak rosszabbodik, amikor konfliktusa támad egy újságíróval, aki megfenyegeti: nyilvánosságra hozza titkosügynöki múltját. Régi megbízóihoz fordul segítségért, de ezzel csak még jobban belebonyolódik egy ördögi játszmába, amely akár egy kelet-afrikai ország teljes pusztulásához is vezethet. 

 

Krokodilkönnyek  

 

 

Öt hónapja annak, hogy Alex Rider hazatért a legutóbbi küldetéséről, s azóta hírét sem hallotta az MI6-nek. Lassan kezdi elhinni, hogy a kémkedés világát mindörökre maga mögött hagyhatja, és élheti az átlagos tinédzserek életét. Az öröm azonban még korai. Miközben a fiú tanácstalanul görnyed egy matekpélda fölé az iskolapadban, egy orvlövész veszi célba. Volt titkosszolgálati főnökeinek elképzelése sincs róla, ki lehetett a támadó, s úgy vélik, a fiúnak a világ valamely távoli zugában kellene elrejtőznie. Ráadásul nagyon is kapóra jön nekik, hogy Alex veszedelembe került. Egy kairói gimnáziumban ugyanis valami nagy dolog készül, aminek nem árt, ha a fiú utána néz. Alex tehát Egyiptomba repül. Vajon ismét a Skorpia áll a háttérben? Valaki tőrbe akarja csalni Alexet? Ez a bevetés is kis híján a fiú életébe kerül, és minden találékonyságára szüksége van, hogy ép bőrrel megússza a halálos kalandot. 

 

Az ​utolsó bevetés 

 

 

Ez egy bérgyilkos története. Egy emberé, aki már többször is keresztezte az MI6, azaz a brit titkosszolgálat ifjú hőse, Alex Rider útját. Sorsuk összefonódott, és sok hasonlóságot mutat…. Jaszen Gregorovics egy apró orosz faluban nevelkedett. 14 éves volt, amikor a közeli vegyszergyárban, ahol a szülei dolgoztak, baleset történt. Kiderült, hogy vegyi fegyvereket is gyártottak az üzemben. A baleset során anthrax baktérium szabadult ki, és kormány mindenkit megöletett, hogy a katasztrófa ne derüljön ki. Jaszennek azonban sikerült elszökni. Kalandos útja a Skorpia nevű bűnszervezethez vezette, ahol felkészítették arra a foglalkozásra, amelyet önszántából sohasem választott volna. 

 

Orosz ​rulett 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.